



BIND25 Conference programme <mark>Draft</mark>

Saturdav 13 September

8am	Registration continues	
9am	Welcome Housekeeping	
9.15am 90 mins	Keynote Chris Woods - Sustainable is simple - what is it we have forgotten?	
10.45am	Morning tea & Trades Fair	
11.15am <mark>35 mins</mark>	Monica Oppen The metal bookbinding, the metal book	Erika Mordek Printers ornament - the bear that travelled through space and time
11.55am <mark>40 mins</mark>	Anthony Tedeschi 16 th century German blind-stamped bindings in ATL - identifying and interpreting motifs	Meighan Ellis Page turner - the allure of the photobook
12.30pm	Lunch & Trades Fair	
1.30pm 60 mins	Guest speaker: Coleen Curry - Leather dying and decorative surface techniques	
2.30pm <mark>30 mins</mark>	Nasim Koohkesh A study of the decorated binding of a 17 th century Persian manuscript	Makyla Curtis Printing and binding fabric books
3pm	Afternoon tea & Trades Fair	
3.30pm 30 mins	Robin Tait UVC treatments of mouldy books	Margaret Woollett Lettering art books
4pm 60 mins	Ngaio Dewerse + Renée Orr illustrated case study on a canvas-bound copy of George Fox's Journal, printed in 1694	Caren Florance Keeping it real - letterpress as material persistence
5pm	Finish for the day	
6pm – 10pm	Dinner	
7pm	Food service begins After dinner speaker <mark>TBC</mark>	Auction between main and dessert courses

Sunday 14 September

9am	Housekeeping		
9.15am <mark>90 mins</mark>	Keynote Ben Elbel - What can a bookbinder do in the 21st Century?		
10.45am	Morning tea & Trades Fair		
11.15am <mark>45 mins</mark>	Fiona Dempster Building narrative & making meaning in artists' books	George Hajian Emergent voices	
12noon 60 mins	Angela Sutton Bookcloth - an underrated material	Louise James Mandela limited edition	
1pm 2pm 50 mins	Lunch & Trades Fair Guest speaker: Sol Rébora - The reversible stub		
2.50pm 40 mins	An interview with Sarah Bodman	Clint Harvey + Dzintra Menesis A typographic reminder	
3.30pm	Afternoon tea & Trades Fair		
4pm	Debate		
45mins	 intellectual property, ethics of teaching, sharing or not sharing ? Innovation in technique. With progress in technique, new materials available etc should bookbinders adopt some if they work better, quicker etc? Or should they stick with 'traditional' techniques only? Moderator: David Ashman Panel: Chris Woods, Ben Elbel, Robin Tait and Caren Florance 		
4.45pm 5pm	Farewell Close		

Note: late morning and early afternoon sessions are in two streams for delegates to choose from